„Zdrowe - nietrudne” - część trzecia w klasie II A

Kategoria: Aktualności
Odsłony: 51886

 Następnie przystąpiliśmy do przyrządzania potraw bogatych w witaminy i składniki mineralne wspomagające prawidłową pracę oczu. Tym razem w dwóch grupach, pod opieką dorosłych opiekunów, dzieci przygotowały „Koktajl owocowy z otrębami” oraz  „Mus owocowy z otrębami”.  

A oto oba przepisy na pyszny ( tak zdecydowały dzieci) koktajl i mus:

Mus owocowy z otrębami @KUPIEC

Składniki:

1 litr jogurtu naturalnego

1 opakowanie mrożonych malin ( należy je wcześniej rozmrozić)

3 banany

1 awokado

2 jabłka

duża garść liści szpinaku

0,5 opakowania granulowanych otrębów z truskawkami KUPIEC ( do posypania potrawy)

 

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki z wyjątkiem otrębów zmiksować. Przelać do małych kubeczków i posypać otrębami.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Koktajl owocowy z otrębami @ KUPIEC

Składniki:

1 kg truskawek (poza sezonem rozmrożonych)

2 banany

2 jabłka

1 litr soku pomarańczowego

2 liście jarmużu (bez twardych łodyżek)

2 łyżki otrąb owsianych wysokobłonnikowych KUPIEC

miód do smaku

 

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki dokładnie  zmiksować: ewentualnie dosłodzić do smaku.

 

Obejrzyjcie krótką fotorelację.

Elżbieta Piekarska